Klassieke reis in coronatijd, dies ultimus

In de bus terug naar Zoetermeer. Daarnet zijn we vertrokken uit Tongeren. Dat was de eerste en enige stop van vandaag. Het verblijf in de Stayokay van Maastricht was nog wat luxer dan in die van Arnhem. 

In Tongeren begonnen we bij het standbeeld van de Belgische held Ambiorix. Daarna mochten we de stad in of naar de kerk en de opgravingen daaronder. Die zijn prachtig. Je ziet de hele bouwgeschiedenis van de basiliek en prachtige muurschilderingen van een Romeins huis uit de tijd daarvoor. Van de beheerder van de opgravingen mochten we ook nog in de kloostertuin kijken. Deze is nog in bijna perfecte staat. We hadden ook nog wat tijd om in de basiliek zelf te gaan kijken, een schitterende gotische kerk. 

Toen was het bijna 12:30, ons tijdslot in het Gallo-Romeins Museum. Daar doorliepen we de vrijwel gehele geschiedenis van de mens. Natuurlijk eindigde zo’n beetje in de Romeinse tijd in Tongeren. Met dat verhaal waren we wel ruim 1,5 uur bezig. 

En nu zitten we, ik schreef het al, in de bus terug naar huis. Eigenlijk begint de vakantie nu. We zijn er wel aan toe, zeker na deze mooie en vermoeiende week. Zo bezien is dit echt een prima voorbereiding op een week Rome…. (Wordt hopelijk volgend jaar daar vervolgd.)