Klassieke reis: De Reünie

Laatste losse lijntjes

Als het al een vraag was of de Klassieke Reis van de bovenbouw gymnasium eind februari een succes was, dan werd die vraag op 6 april (nogmaals) beantwoord met een volmondig “Ja!”. In de tweede pauze kwamen de deelnemers massaal naar het lokaal van klassieke talen om een aantal nog openstaande vragen beantwoord te krijgen. En natuurlijk om de foto’s te zien die nog niet in de groepsapp gecirculeerd hadden.

Vragen als: welke kamer was de winnaar van de Escaperoom “Magistri Horribiles”? Welk groepje had de meest originele en inspirerende foto’s gemaakt in het archeologisch park van Xanten? En wie hadden het best de cold case van een moord in de Romeinse tijd opgelost? Er stond ook nog een inhoudelijk vaag open: wie was toch die vrouw met zeven zwaarden in haar borst die devoot biddend de Stiltekapel van de Dom van Aken opluisterde?

De docenten klassieke talen leidden de aanwezigen door deze vragen heen: menig leerling ontving uit handen van Cecile de Jong een zak chocolade-eitjes. De foto’s riepen veel herinneringen en gelach op, vooral de wat minder publicabele exemplaren. Tot slot vertelde Bosco Smit nog kort iets over De Zeven Smarten van Maria. Het was immers wel een studiereis geweest.

Er was ook een echte consensus omnium: deze reis en reünie smaakten naar meer, namelijk naar een excursie naar de echte Klassieke wereld. Op naar Rome!

Schilderij van De Zeven Smarten van Maria, ook wel bekend als Mater Dolorosa